Opettaja-lehti: Kontrolli paha, johtaminen hyvä

19.9.2017

Psyconin johtava konsultti Annastiina Mäki Opettaja-lehden haastattelussa:

Opettajat eivät halua valvontaa, mutta sparraajaa kaivataan, samoin suunnannäyttäjää muutoksessa ja tukijaa pulmatilanteissa, tiivistää Annastiina Mäki väitöksensä tuloksia.  

Väärinkäsityksiä syntyy. Ammattikorkeakoulun opettaja kääntyy usein esimiehen puoleen päästäkseen keskustelemaan ideoistaan, eli hän kaipaa sparraajaa. Esimies saattaa kuitenkin tulkita tilanteen väärin: hän luulee opettajan kaipaavan päätöstä kyseisessä asiassa.

Halu vastata tarpeeseen on kova puolin ja toisin, mutta tarve jää epäselväksi. Sellainen turhauttaa, Annastiina Mäki sanoo.

Mäki tutki huhtikuussa tarkastetussa väitöksessään johtajuuskulttuuria kolmessa suomalaisessa asiantuntijaorganisaatiossa: kasvuyrityksessä, valtion virastossa ja suuressa, monialaisessa ammattikorkeakoulussa.

Ammattikorkeakoulu eli tutkimusjaksolla voimakasta muutosvaihetta. Aiemmin yksiköihin hajautettua johtajuutta oltiin keskittämässä kohti prosessiohjatumpaa mallia, ja johtoryhmä oli juuri aloittanut uudessa kokoonpanossaan....Lue koko juttu tästä.