Työntekijöiden sitoutuminen on yksi vuoden 2017 tärkeitä HR-teemoja. Jos sitoutuminen tuotaisiin lähemmäksi jokaisen arkikokemusta, olisiko meidän helpompi arvioida omia sitoutumisen syitä ja keinoja siihen? Parisuhteesta löytyy yllättävän paljon asioita, joita voi aivan hyvin katsoa myös työsuhteen näkökulmasta.

Case Parisuhde:

  • Mihin ihastuit? Alkuvaikutelma on kaikki kaikessa, mielikuva ohjaa valintoja. Saatoit tutustua ihastukseen kaverin kautta. Näet vain hyviä ominaisuuksia: monipuolinen, mielenkiintoinen, kaunis, tyylikäs, moderni, älykäs, seksikäs, ”täydellinen”. Miksi juuri nyt? Ehkä elämäntilanne oli sopiva.
  • Mistä arvostus syntyy? Huomioitko toisen tarpeita, ajatteletko tilannetta hänen näkökulmastaan? Joskus totumme toisen olemassaoloon liikaa emmekä tule huomioineeksi riittävästi.
  • Puhutaanko riittävästi – vai oletetaanko puolin ja toisin? Kummankin tarpeet elävät suhteen myötä. On tärkeää puhua, koska ristiriidat saattavat syntyä yllättäen, jos tavoitteista ja suunnitelmista ei keskustella yhdessä. Toisaalta kumpikin osapuoli saattaa muuttua matkan varrella. Tarvitseeko silloin toisenkin muuttua vai muuttuuko suhde?
  • Miten pidän suhteen virkeänä? Tottumus tuo turvaa, ja tyytyväisyys nykytilaan riittää monelle – mutta saako arkisesta suhteesta kaiken irti, mitä siitä voisi saada? Voi olla aika kokeilla jotain uutta ja erilaista, löytää yhteinen kipinä yhteisen matkan kautta tai muuttaa arjen rutiineja – toisen voi nähdä tässäkin valossa!
  • Ovatko syyt sitoutumiseen samat nyt ja seitsemän vuoden päästä? Mitkä ovat pitkän tähtäimen suunnitelmat suhteelle, halutaanko myöhemmin edelleen samoja asioita? Ajan saatossa kulmat hioutuvat, hyväksytäänkö jo kumpikin osapuoli sellaisenaan? Suhde kypsyy ja vakiintuu ajan kuluessa. Tuleeko jopa tylsistyminen?
  • Vaihtamallako paranee? Joskus voi olla syytä lähteä. Yksi lähtee herkemmin kuin toinen, oikeaa tai väärää tapaa ei ole. Yksi lähtee huonosta suhteesta, toinen ihastuu uuteen lennosta. Harkitseva tarvitsee ehkä rohkaisua, ja heittäytyvän on hyvä miettiä kahdesti, ettei kaduta jälkeenpäin.
  • Mikä on sitoutumisen hinta? Mietitkö, miksi tein tämän valinnan – olisiko ollut tarjolla parempia? Mihin kaikkeen olen sitoutunut, onko kaikkea pakko ottaa sellaisenaan? Ja minkälainen suhde säilyy elävänä – mitä minä voisin tehdä sen eteen?
  • Yksiavioisuus? Onko se tosiaan ainoa vaihtoehto? Suhteellehan voisi tehdä hyvää kokeilla jotain muuta siinä sivussa, yhteisestä suostumuksesta – jos vain uskallamme antaa sille mahdollisuuden. Erilaiset järjestelyt sopivat eri ihmisille, ja normista poikkeavasta on hyvä sopia heti alussa, ettei tule yllätyksiä.
  • Tärkein asia elämässä? Suhteen merkitys on jokaiselle henkilökohtainen. Kun siihen saa panostaa itselle sopivan määrän, sen voi tehdä täysillä ja lopputuloskin on paras ja palkitsevin.

Päivän sitoutumisvinkki: jos haluat kääntää sitoutumisen ajatuksen työelämästä kohti parisuhdetta, kokeile ensi kerralla neljän kuukauden koeaikaa parisuhteeseen!