Kuinka voimme innostaa itseämme ja toisiamme viihtymään työssä – ja säilyttämään tuon innostuksen myös räntäsateisten aamujen yli?

Elämme niitä aikoja, kun auringonpaisteesta pisamaiset kollegat kohtaavat kesälomien jälkeen työmailla. Osa meistä palaa tutun pöydän (ja ihanan viilentävän ilmastoinnin) ääreen malttamattomana syksyä odottaen, mutta osalle töihin paluu on hankalampi paikka. Kuinka voimme innostaa itseämme ja toisiamme viihtymään työssä – ja säilyttämään tuon innostuksen myös räntäsateisten aamujen yli?

”Omalla vastuulla”

Kollegani Maria totesi alkuvuonna osuvasti, että ”tärkeintä on ymmärtää vastuun työhyvinvoinnista olevan meillä kaikilla”. Mutta mitä voimme käytännössä tehdä lisätäksemme viihtyvyyttä työpaikoillamme?

Tämän kysymyksen innoittamana tein kesäkuussa toimistogallupia, jonka lisäksi kysyin Twitterissä, millaiset asiat työssä innostavat ja saavat viihtymään. Vaikka otantani – noin 30 vastausta – tarkoituksena ei ollut tieteellistä pätevyyttä saavuttaakaan, uskallan väittää, että vastaajani onnistuivat tiivistämään innostavan työn keskeiset elementit varsin ytimekkäästi.

Itselle arvostusta, pomolle yhteistyötaitoja, kollegalle aikaa

Ensimmäiseksi työviihtyvyyden keskeiseksi elementiksi nousi työn sisältö. Mutta entä, jos työ leipäännyttääkin sen sijaan, että tarjoaisi mahdollisuuksia luovuuteen ja kehittymiseen? Suurella osalla meistä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuinka työmme teemme. Onkin hyvä muistaa, että usein turrumme omiin rutiineihimme – monesti innostusta voivat lisätä jo pelkästään uudenlaiset työnteon tavat.

Jos työ tuntuu tästä huolimatta pakkopullalta, arvosta osaamistasi ja työssä käyttämääsi aikaa sen verran, että kerrot esimiehellesi tuntemuksistasi. Monissa organisaatioissa on työnkiertoa sekä lukuisia projekteja, joihin mukaan pääseminen tuo lisämaustetta omaan arkityöhön. Tai sitten voi käydä niinkin, että löytääksesi unelmatyösi sinun on itse luotava se.

Hyvä johtaminen koettiin toiseksi työviihtyvyyden perusedellytykseksi – eikä suotta. Vaikka johtajan onkin kyettävä innostamaan ja kannustamaan työntekijöitään, on hyvä muistaa, että toimiva johtaminen ei ikinä ole riippuvaista pelkästään yhdestä ihmisestä. Se edellyttää koko työyhteisöltä yhteiseen tavoitteeseen sekä avoimeen, keskustelevaan ja rakentavaan toimintakulttuuriin sitoutumista.

Johtamisen käsitettä kuvataan yllättävän usein yksipuolisena ilmiönä ja liian harvoin muistetaan, että johtaminenkin syntyy useamman ihmisen välisessä vuorovaikutuksessa. Onnistuakseen johtaminen vaatii myös yhteistyökykyisiä ja -haluisia työntekijöitä. Viime aikoina on puhuttu paljon alaistaidoista, joita meidän jokaisen olisi syytä keskittyä hetkeksi omalta osaltamme arvioimaan.

Kolmanneksi työviihtyvyyden edellytykseksi nostettiin hyvä työympäristö, jonka rakentajana meistä jokainen toimii päivittäin. Viihtyisä ympäristö muodostuu ennen kaikkea toimivista ja antoisista ihmissuhteista, joiden varassa työpäiviemme aikana toimimme. Ole hyvä kollega: anna työkavereillesi aikaa ja ole heidän käytettävissään, kun he tarvitsevat apua. Moikkaa, hymyile, huomaa toinen, kysy kuulumisia, ole kiinnostunut kollegoistasi, jutustele. Toisen työpäivää voit piristää pienemmällä eleellä kuin uskotkaan.

Työelämän yksilöityessä nostaisin vielä neljänneksi työhyvinvoinnin edellytykseksi oman työn ja ajankäytön johtamisen taidot. Hektisessä, nopeasti muuttuvassa työelämässä on helppo sortua jatkuvan kiireen, suorittamisen ja stressin tielle, jos nämä taidot ovat vajavaiset. Kun yksilö voi hyvin, myös yhteisö voi hyvin.

Innostavia työpäiviä meille kaikille!