Loman jälkeen ja uudella työpaikalla rutiinit tuntuvat olevan hukassa. Se on kuitenkin loistava mahdollisuus tehokkaampien ja parempien toimintatapojen omaksumiselle.

Loman jälkeen ja uudella työpaikalla rutiinit tuntuvat olevan hukassa. Se on kuitenkin loistava mahdollisuus tehokkaampien ja parempien toimintatapojen omaksumiselle, mutta vain sinä voit haastaa omat rutiinisi.

1 Tunnista laatikkoajattelu

Saman asian toistaminen päivästä toiseen samentaa aktiivisimmankin mielen.

Kun lähestymme tuttua ongelmaa uudesta näkökulmasta, laatikkoon pakotettujen ajatusmallien tunnistaminen vapauttaa mielemme kehittelemään uusia, innovatiivisia ratkaisuja ja tehokkaampia toimintatapoja. Osta aikakauslehti, jota et ole aikaisemmin lukenut tai tutustu vaikka internetin avulla täysin vieraan kulttuurin tapoihin – vieraan kulttuurin merkkipäivistä saat myös hyvän syyn pieneen juhlaan arjen keskellä.

2 Tiedosta tapasi

Tietoiseen ajatteluun erikoistunutta osaa aivoistamme kutsutaan työmuistiksi. Koska työmuisti on rajallinen, rutiininomaiset toiminnot keskittyvät tyvitumakkeisiin, jotka sijaitsevat aivokuoren alla. Voimme siirtää rutinoituneetkin toimintamme työmuistiin tiedostamalla ne, mikä aktivoi aivoja ja luo uusia hermoyhteyksiä solujen välille.

Työstämme tietyssä ympäristössä samat asiat usein samalla tavalla kiinnittämättä niihin sen suurempaa huomiota. Tule töihin eri reittiä kuin aikaisemmin tai vaihda kahvisi jasmiiniteehen. Rutiinien tiedostaminen avaa silmät ja auttaa inspiroitumaan uudella tavalla.

3 Taiteile

Suurin osa ongelmanratkaisusta tapahtuu aivojen vasemmassa aivopuoliskossa.

Kuvan piirtäminen tai runon rustaaminen sen sijaan kuormittaa enemmän aivojen oikeaa, luovempaa puoliskoa. Playmouthin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että papereihin piirustelevat muistavat 29 prosenttia enemmän yksityiskohtia annetusta ääninauhasta kuin pelkästään kuunteluun keskittyneet.

Visualisointi ja runoilu auttaa paitsi muistamaan, myös hahmottamaan asioita uudella tavalla ja yhdistämään loogista ja luovaa aivotyöskentelyä. Eikä tuotosta tarvitse näyttää kenellekään.

4 Katso toiselta kantilta

Aivomme haluavat nähdä toistuvia kuvioita ja kokonaisuuksia. Haasta aivojesi tämä taipumus kääntämällä asiat ympäri joko ajatuksen tasolla tai ihan konkreettisesti. Kokeile lähestyä ongelmaa ratkaisusta käsin tai pohdi, miten projektisi etenisi eri tavalla, jos sen päätarkoitus olisikin tiimihengen kasvattaminen. Tämä haastaa käsityksen syy-yhteyksistä ja auttaa näkemään yksityiskohdat suurien kokonaisuuksien sijaan.

5 Lupa harhailla

Sanonnan mukaan lapsen suusta tulee totuus. Ota tästä neuvosta vaarin ja kysy lapsen mielipidettä. Vaikka vastaus ei suoraan soveltuisikaan työpaikkasi toiminta-tapoihin, lapset eivät tunne rutiinejasi ja he ovat ennakkoluulottomia ongelmanratkaisussaan. Mahdottomalta tuntuva ongelma näyttäytyy yksinkertaisempana, kun mietit, miten selittäisit ongelmasi lapselle.

Kuuntele myös omaa sisäistä lastasi ja haaveile, sillä Wisconsin yliopiston ja Max Planck Instituutin tutkijoiden mukaan ajatusten harhailu tukee muistiamme. Tutkimuksessa havaittiin, että runsas ajatuksen vaeltelu korreloi suuren työmuistin kapasiteetin kanssa. Tärkeää on kuitenkin osata myös palata haavemaailmasta takaisin!

Teksti: Selja Tiilikainen