Rekrytoija, vältä haastattelun sudenkuopat!

19.03.2018
Jaa

”Älä mokaa työhaastattelussa” ‑otsikko vilahtaa tasaisin väliajoin medioissa. Vinkit ja neuvot opastavat haastatteluun menijää selviytymään voittajana. Aina rekrytointihaastattelutilanteen onnistuminen tai epäonnistuminen ei ole kuitenkaan kiinni vain ja ainoastaan työnhakijasta. Onnistuneen ja positiivista hakijakokemusta tukevan rekrytointihaastattelun läpivienti vaatii kokemusta ja valmistautumista myös haastattelijalta.

Sanonta ”harjoitus tekee mestarin” pätee hyvin myös rekrytointihaastattelujen läpiviemiseen, jokainen haastattelutilanne kun on omanlaisensa sekoitus osaamista, tilannetekijöitä ja ihmisten välistä kemiaa. Haastattelutilanteen onnistuminen voi olla pienestäkin kiinni. Missä toteutus sitten yleensä kompuroi?

Rekrytointihaastattelun viisi sudenkuoppaa

Apua, mitäs nyt? – haastattelijan epävarmuus

Harjoituksen puute tekee usein tepposet. Jos rekrytointitilanteeseen joutuu kylmiltään vaikkapa harvoin rekrytoinneissa mukana oleva esimies, niin lopputuloksesta ei ole takeita. Jos haastattelija on epävarma ja tilanteen hallinta lipeää otteesta, on epäonnistuneen kohtaamisen riski suuri.

Eihän tästä saa mitään tolkkua? – riittävän tiedon saaminen ontuu

Kylmiltään maratonille lähtijä ei taatusti pääse maaliin. Jos haastattelija ei ole riittävästi valmistautunut haastatteluun eikä miettinyt ennalta ydinasioita, joita haluaa hakijoista selvittää, voi olla mahdotonta saada rekrytoinnin kannalta relevanttia ja vertailukelpoista tietoa irti hakijoista. Valmistautuessa on syytä muistaa myös hakijan näkökulma. Yhtä lailla hakija on haastattelussa hakemassa lisätietoa tehtävästä ja organisaatiosta ja muodostamassa käsitystään siitä, onko tehtävä ja organisaatio hänelle sopiva.

Aika loppui ja mitään ei jäänyt käteen? –  ajanhallinta ontuu

Rekrytointihaastattelun läpivienti aikataulussaan on haastavaa. Jos haastattelija keskittyy liikaa epäolennaisuuksiin, vaikkapa omaan suoritukseensa, muistiinpanoihinsa tai liialliseen jaaritteluun, ei aika varmasti riitä saamaan haluttuja tietoja hakijasta.

Rooli hukassa

Jos työnhakijalla on jännittävät oltavat, niin ei se haastattelijankaan rooli ole aivan helppo. Olipa hakija millainen tahansa, on haastattelijan otettava tilannetta johdonmukaisesti eteenpäin vievä rooli. Sujuva haastattelu etenee luontevasti ja kerää tietoa, josta on aidosti hyötyä hakijoiden vertailemiseksi ja valintapäätöksen tueksi. Onnistuessaan haastattelija luotsaa tilannetta luoden samalla hyvän haastatteluilmapiiriin, keskittyy olennaiseen ja kuuntelee ja havainnoi.

Hiljaa, täällä haastatellaan!

Huono haastatteluilmapiiri voi syntyä myös ulkopuolisista tekijöistä. Rauhaton tila, ympäristön melu tai muiden ihmisten häirintä saattavat kääntää muuten hyvän haastattelun huonoille raiteille. Rekrytoijan kannattaakin miettiä tilannetekijät ennalta ja varata tilanteeseen parhaiten sopiva haastattelutila.

”Ei kahta samanlaista” pitää paikkansa rekrytointihaastatteluissakin. Riittävällä harjoittelulla ja valmistautumisella voi kuitenkin välttää sudenkuopat ja saavuttaa rekrytointihaastattelulle asetetut tavoitteet jättäen samalla hakijalle positiivisen kokemuksen.