Ratkaisuidea ei vielä muuta mitään

Joskus turhauttaa, miten vaikeaa on muuttaa asioita, vaikka olisi yleisesti tiedossa, mitä niille pitää tehdä. Ilmastonmuutoksen torjunta on hyvä esimerkki aiheesta, josta on olemassa paljon perusteellisia raportteja mutta joka etenee kovin hitaasti. Jokaiselta työpaikalta löytyy liuta vastaavia asioita. Henkilökohtaisessa elämässä painonhallintaan tarvittavista toimenpiteistä – oikeanlaisesta ravinnosta ja liikuntatottumuksista – ei vallitse juurikaan epäselvyyttä. Hyvistä ratkaisuideoista huolimatta muutos ei aina tapahdu.

Ratkaisuidea ei vielä muuta mitään

Ratkaisuideoiden antaminen on koukuttavaa, koska siinä on mahdollista saavuttaa oikeassa olemisen hurmos. Kun tunnistan ongelman ja tiedän siihen ratkaisun, saan mielihyvän ja pystyvyyden kokemuksen. Näen jotain, mitä muut eivät näe. Joskus tämä hurmos on hyvää idealistista käyttövoimaa ja intohimoa muutoksen toteuttamiseen. Mutta se voi olla myös väärää tyytyväisyyttä. Varsin harvoin ongelmat ovat olemassa siksi, ettei niitä olisi huomattu tai niihin ei olisi tiedossa ratkaisua. Ratkaisua ei ole vain pystytty toteuttamaan. Hyvän idean keksijän pitää nöyrtyä huomaamaan, että oikeassa olemisella ei ole merkitystä. Vain tekemisellä on.

Startup-rahoituksen piirissä ilmiö tunnetaan sanontana, että hyvä idea on pennin arvoinen. Liikeidean ja prototyypin rakentaja on vasta polun päässä, vaikkei sitä itse ehkä ymmärrä. Kaikki yrityksen arvo syntyy kyvystä muuttaa idea liiketoiminnaksi.

Arvo syntyy muutoksesta 


Ajatus haastaa meitä konsultteja, koska olemme mukana ideoiden tuottamisbisneksessä. Jos synnytämme vain kuvauksen nykytilasta tai tavoitteista, se on pennin arvoista. Selvillä suosituksilla, miten asiakkaan kannattaa tilanteessa toimia, on hiukan enemmän arvoa. Paljon arvoa on vasta sillä, että autamme toteuttamaan muutoksen.

Viimeksi mainittu on mielekästä, mutta ei ihan niin yleistä. Vaikka muutoksen toteuttaminen on paljon vaikeampaa kuin sen suunnittelu, suunnittelussa käytetään todennäköisemmin ulkopuolista apua. Se on kovin nurinkurista. Pyytäisitkö henkilökohtaisessa elämässäsi apua ennemmin helpon vai vaikean tehtävän suorittamiseen?