Tiedätkö, mikä on yksi eniten työnhakijoiden keskuudessa kysymyksiä herättävistä aiheista? Entä tiedätkö, miksi siihen on niin vaikeaa saada ja antaa vastausta?

Kyse on palkkauksesta, niin yksinkertaisesta mutta silti niin merkittävästä asiasta, johon työssäkäyntimme perustuu. Palkan takiahan töissä käydään. Toki muitakin syitä on, ja vieläpä erittäin hyviä sellaisia, mutta kuinka moni meistä ihan oikeasti kävisi töissä, mikäli siitä ei maksettaisi palkkaa?

Pros & cons

Työnhakijat toivovat palkkaukseen avoimuutta ja selkeyttä jo heti työpaikkailmoituksessa. Eikä ihme, tottahan se kiinnostaa, niin minua, sinua, kuin kaikkia muitakin. Miksei palkkaa sitten voida ilmoittaa työpaikkailmoituksessa?  Hyvä kysymys! Tässä muutamia perusteluita, joita yleensä nostetaan esille:

  • Palkan ilmoittaminen houkuttaa vääriä hakijoita, niitä jotka tulevat pelkän palkan perässä.
  • Halu säilyttää joustovara palkkauksessa – jos kerromme palkan, mitä neuvotteluvaraa meillä enää sen jälkeen on?
  • Paljastamme kaikki korttimme samalla myös kilpailijoillemme.
  • Kateellisuus – suomalaiset ovat kateellista kansaa.

Ymmärrettäviä ja aiheellisia huolenaiheita, joita on hyvä ihan tosissaan pohtia. Kuten niin moni muukaan asia, tämäkään ei ole yksiselitteistä – palkan ilmoittamisella on niin hyvät kuin huonotkin puolensa. Mutta ovatko nämä syyt välttämättä sellaisia, että niiden takia palkkaa ei kannata ilmoittaa? Emmekö ole jo ohittaneet sen jäykän, hierarkkisen ja sulkeutuneen yrityskulttuurin ja työelämän ajan, jolloin avoimuus, suoruus ja luottamus ovat olleet pelkotiloja ja kirosanoja ja jolloin personoidun, aidon ja ihmisistä lähtevän toiminnan tärkeyttä ei ole ymmärretty eikä sille ole ollut sijaa? Eikö läpinäkyvyyden aika ole jo täällä?

Mitä mieltä olet, olisiko jo aika pistää tämä tabu palasiksi ja keinuttaa laivaa vai olisiko fiksumpaa pysytellä turvallisilla vesillä?

Jos mietitään asian valoisia puolia, niin ilmoittaminen eittämättä herättää kiinnostusta ja houkuttelee juuri oikeita hakijoita, niitä jotka ovat samaa mieltä yrityksen palkkahaitarista, sekä samalla karsii niitä, joiden odotukset eivät mene yksiin yrityksen palkkapolitiikan kanssa. Erityisesti hakijoita kohtaan tämä on enemmän kuin ystävällistä, työnhakuun kun käytetään ja panostetaan huomattavan paljon aikaa. Ei siis mikään pieni asia kummallekaan osapuolelle. Palkan esille nostaminen myös kertoo jotain olennaista yrityksestä ja sen arvoista; toteutuvatko juhlapuheet todellisuudessa ja kestävätkö työyhteisö ja sen jäsenet tämän avoimuuden. Ja toisaalta, ovathan verotiedotkin julkisia.

Keskiössä yrityskulttuuri

Keskustelun palkan ilmoittamisesta ei tarvitse pelkistyä vastakkainasetteluksi: voisiko ollakin niin, että kysymys on yritysten välisistä kulttuurieroista? Toisille yrityksille palkan esille tuominen sopii luontevammin kuin toisille; toisin sanoen niille, joiden yrityskulttuuri henkii avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, tämä voisi olla ihan fiksukin veto houkuttelevuudellaan ja kulttuurin vahvistamisella niin sisäisesti kuin ulkoisesti? Puhumattakaan markkinoinnillisesta arvosta ja näkyvyydestä niiden organisaatioiden osalta, jotka rohkenevat lähteä kokeilemaan tätä ensimmäisten joukossa. Niille taas, jotka haluavat säilyttää arvoituksellisuuden ja tiukemman neuvotteluvaran ja joiden työyhteisö voi reagoida voimakkaasti, voi tutussa tavassa pysytteleminen olla järkevämpää.

Mitä mieltä olet, olisiko jo aika pistää tämä tabu palasiksi ja keinuttaa laivaa vai olisiko fiksumpaa pysytellä turvallisilla vesillä?

Vinkki: Palkan ilmoittamiseen on useita eri keinoja, joita voi hyödyntää yrityksestä ja tehtävästä riippuen. Harvoin yritys on lukkiutunut johonkin tiettyyn eksaktiin palkkasummaan, josta ei voitaisi neuvotella. Yksi oiva keino on palkkahaitarin ilmoittaminen, jolloin pelivaraa jää molemmille osapuolille.

 

Kirjoittaja: Saana Rossi