Sinunkin yrityksessäsi saattaa olla talent-prosessi. Pitäisikö sen rinnalla olla myös derailment-prosessi?

Aikakauslehdet kaivavat välillä haastatteluunsa television kykyjenetsintäkilpailujen menestyjiä muutaman vuoden takaa. Osa heistä on jo ehtinyt hävitä yhteisestä näkökentästämme, jolloin juttu vastaa ihmetykseen, minne taannoinen tähti on mennyt ja eikö hän ollutkaan niin suuri kyky kuin ajateltiin. On hänellä kykyä, mutta hän on saattanut ryhtyä tekemään itsensä näköistä musiikkia rajatummalle kohderyhmälle tai siirtyä aivan toisten intohimojensa pariin.

Entäs jos?

Myös nuorista urheilijalupauksista osa poistuu parrasvaloista lunastamatta heihin kohdistettuja odotuksia. Taustalla voi olla loukkaantumiskierre tai vaikeus saada kilpaurheilun vaatima motivaatio tai valmennussuhde toimimaan. Sekä viihdetaiteilijoiden että urheilijoiden kohdalla on houkuttelevaa heittäytyä ajatusleikkiin, mitä olisi tapahtunut, jos asiat olisivat menneet toisin. Jos henkilö, joka kerran vaikutti tulevaisuuden supernimeltä, olisi pystynyt jatkamaan samaa hyvää rataa eteenpäin, olisiko hän kohta ollut tasolla, jolla täytetään isot stadionit.

Mikään vahvuus ei riitä loputtomasti

Derailment on oikeastaan hyvin ymmärrettävä osa talenttien kehittämistä, ja siihen pitäisi varautua jo ennalta. 

Yrityselämässä sama ilmiö tunnetaan englanninkielisellä nimellä derailment, joka viittaa radalta suistumiseen. Samalla radalla jatkaminen olisi johtanut kasautuvaan menestykseen, mutta jossain mutkassa henkilö onkin suistunut suunnasta ja jäänyt kyntämään paikalleen. Derailment on oikeastaan hyvin ymmärrettävä osa talenttien kehittämistä, ja siihen pitäisi varautua jo ennalta. Ajatus henkilöistä, jotka kulkevat junan lailla roolista toiseen, on naiivi eikä vastaa arkista kokemusta. Taantumisessa on usein kyse siitä, että sama vahvuus, joka nosti henkilön pinnalle, alkaa kääntyä heikkoudeksi. Yksittäinen silmiinpistävä vahvuus riittää henkilökohtaiseksi käyttövoimaksi jonkin aikaa, mutta siirryttäessä entistä vaativampiin rooleihin keinovalikoimaa pitäisi monipuolistaa.

Tukea tarvitaan

Kirjallisuudessa sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyvät taidot kuvataan yhtenä tärkeimmistä syistä taantumiseen. Yksinään puskemalla voi pärjätä jonkin aikaa, mutta ei loputtomasti. Samoin kuin urheilussa, taustalla voi olla myös motivaation lopahtaminen henkisen valmentamisen puuttuessa tai juuttuminen tiimiin, joka ei tue uudistumista tai kehittymistä.

Taantuvissa talenteissa menetetään paljon potentiaalia, osin huomaamatta. Heihin ei tule kiinnitettyä huomiota alisuoriutujina, koska he menestyvät ihan hyvin. Heissä vain olisi ainesta vielä paljon enempäänkin. Usein he eivät kuulu minkään säännönmukaisten kehittämistoimenpiteiden kohderyhmiin.

Sinunkin yrityksessäsi saattaa olla talent-prosessi. Pitäisikö sen rinnalla olla myös derailment-prosessi?